Imago în terapia individuală

Imago în terapia individuală

 

               Povestea Imago a început în urmă cu câțiva ani, unde un grup de terapeuți ne-am întâlnit în cabinetul meu din Cluj să pornim una dintre cele mai frumoase călătorii psihologice alături de formatorii în terapia relațională Imago. Este surprinzătoare această călătorie care te îndrumă să descoperi mai mult și mai mult. De fapt, poate cuvintele magice „Este mai mult?/Poți să îmi spui mai multe despre asta?” sunt cele care mă însoțesc zi de zi în acest proces. Mă refer atât la relația cu clienții mei, dar și relația cu propria persoană sau în relațiile cu persoane semnificative, zi de zi.

               La început a fost despre partenerii unui cuplu și spațiul dintre ei. Am învățat să văd, să simt acest spațiu dintre cei doi oameni, să simt durerea care îi face să nu se simtă în siguranță și deconectați unul de celălalt. Rolul meu ca facilitator al dialogului dintre partenerii unui cuplu este să îi ajut să se simtă în siguranță. Rezonez cu explicația din neuroștiințe a lui Daniel Siegel despre capacitatea persoanelor care inter-relaționează de a se focaliza asupra lumii interioare a celuilalt, de a se „simți simțiți” reciproc.

               Treptat, am trecut spre terapia relațională Imago individuală unde paradigmele științei relațiilor și tehnicile terapeutice urmează aceeași pași ai Dialogului Imago cu un cuplu și toate acestea se construiesc pe relația terapeutică stabilită cu clientul. Astfel, o primă condiție a relației terapeutice este conectarea și siguranța care sunt indisolubil legate. Apoi, terapeutul Imago în acest climat de siguranță, ascultă pe celălalt cu respect, prezență, atenție, curiozitate, validare și empatie. Povestea spusă de client este ascultată pentru a înțelege mesajul transmis și pentru a da sens cuvintelor acestuia.  Relația clientului cu terapeutul Imago poate fi o relație de vindecare, deoarece răspunde la multe dintre nevoile de dezvoltare, ceea ce se întâmplă prin procesul Dialogului Imago. Cu toate acestea, există limitări ale gradului în care este adecvat ca un terapeut să împlinească nevoile unui client și are anumite caracteristici care sunt specifice relației terapeutice (ședințele terapeutice sunt plătite, prin relația terapeutică  terapeutul va dezvălui mult mai puțin despre sine decât se așteaptă să dezvăluie clientul. Aceasta poate crea o relație inegală și nereciprocă).

 

 

 

               Un aspect important care diferențiază terapia de cuplu de terapia individuală este triplul rol al terapeutului/facilitatorului.

               Un prim rol al terapeutului este cel de a ghida clientul de-a lungul procesului, oferind enunțuri, început de propoziții pentru a susține clientul să acceseze diferite părți din lumea sa interioară. Al doilea rol este cel de Receptor. În rolul de Receptor, terapeutul oglindește clientul pe tot parcursul ședinței de terapie și face un rezumat pentru a surprinde esența fiecărei secțiuni, urmate de validare și empatie. Al treilea rol este cel de Emițător împărtășind propria viziune.

               Când poate fi folosit Dialogul Imago în terapia individuală?

Dialogul Imago poate fi folosit la mai multe niveluri. Când clienții accesează diferite stări emoționale, iar prin dialogul structurat în trei părți se poate ajunge la o conectare mai profundă cu sine și cu ceilalți. Terapeutul Imago  îi ajută pe clienți să treacă dincolo de conținut spre zona emoțională întrebând: „Poți să îmi spui mai multe despre asta?”.

               Atunci când lucrează cu un client individual, terapeutul îmbină rolul de receptor în procesul de Dialog Imago, cât și cel de facilitator care susține clientul să exploreze o anumită zonă de ex. să investigheze/observe emoțiile pe care le simte sau senzațiile din corp, gândurile pe care le are etc. și poate dificultățile/barierele care împiedică schimbarea sau mențin starea emoțională intensă. „Poți să îmi spui mai multe despre asta?” invită clientul să aprofundeze trăirile, senzațiile sau povestea de viață într-un climat de siguranță. Acest lucru poate continua cu sugestia de a rămâne câteva momente cu el și cu ceea ce simte în acel moment, primind mesajul că „este în regulă să simți, sunt aici cu tine” și cu alte enunțuri care invită clientul la mai multă autoreflectare. Acestea sunt o modalitate eficientă de a ghida emițătorul/clientul de la atenția asupra celor din jur sau evenimente externe către sine prin mesajele de tipul „eu”. Nathaniel Branden a evidențiat rolul începutului de propoziții pentru a flexibiliza rezistența cognitivă și a trece la o experiență mai profundă, emoțională: „Am interpretat asta ca însemnând…”/„Am simțit…”,/„Ceea ce am experimentat în interiorul meu a fost…”/„Ceea ce observ în corpul meu când spun că este…”.

Clientul alege ce mesaj împărtășește și ce este pregătit să acceseze din interior. De asemenea, transmite mesajul că el, clientul știe cel mai bine ce simte despre propria experiență/trăire interioară.

               Care sunt principalele aspecte urmărite în ședințele individuale?

Primul, conectare și siguranță. Scopul principal al primei întâlniri este de a începe construirea siguranței și a conectării între terapeut și clientul său. Este responsabilitatea terapeutului să ofere un mediu sigur pentru fiecare client sau cuplu. Numai în acest climat de siguranță se poate produce conectarea. Primul pas în călătoria psihologică a schimbării, creșterii și vindecării este încetarea luptei, fie cu propria persoană, fie cu ceilalți. Astfel, negativitatea, alerta, nesiguranța scade și clienții se simt pregătiți să se deschidă, să acceseze treptat părți din interior. Prin modalitatea în care terapeutul susține Dialogul Imago, acesta le oferă posibilitatea să experimenteze apropierea și disponibilitatea pentru a se deschide. Dialogul este un instrument de lucru pe care clienții îl pot duce cu ei acasă în relațiile de zi ci zi, ceea ce crează independența față de terapeut. Dialogul le oferă acea modalitate structurată prin care pot exprima ceea ce simt sau pot discuta cu ceilalți subiecte mai dificile (de exemplu, Dialogul frustrărilor). Pe măsură ce simt că în cadrul Dialogului Imago, nevoile lor sunt importante, sunt văzute, auzite și înțelese și că există un spațiu unde ele pot fi accesate, treptat vor începe să dezvolte o anumită încredere de bază în proces.

               Un alt aspect important este speranța. Unii clienți caută ajutor în exterior doar atunci când disconfortul este atât de mare încât aproape că au pierdut speranța, iar alții mai au multă speranță. Speranța este un factor important în motivația clienților de a se angaja în procesul de schimbare. Fără speranță de îmbunătățire, creștere, vindecare de ce să depui efort susținut? Oferirea unor paradigme științifice, idei clare despre ceea ce urmează și câteva instrumente, exerciții concrete pot ajuta la apariția speranței. Ei pot începe să-și vadă luptele ca fiind normale și chiar esențiale pentru calea creșterii și vindecării și pot vedea că pot începe să creeze o lume în care este sigur să fie și să existe, în care nevoile lor vor fi satisfăcute și disconfortul lor s-a extins. un scop și va ajunge la sfârșit. Când conflictul apare, vindecarea începe să se producă, spun autorii terapiei relaționale Imago, Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt.

               Un alt element importat în ședințele de terapie individuală este cel al conștientizării. Imago este o călătorie psihologică de creștere și vindecare asumată, conștientă, astfel încât clientul să poată să facă alegeri bazate pe o înțelegere mai aprofundată a sinelui și a celorlalți, a reacțiilor de apărare (adaptări) și nevoilor neîmplinite sau răni emoționale.

               Intenționalitate. A ști care sunt intențiile este esențial pentru a face alegeri bune și pentru a evalua dacă reacțiile/comportamentul nostru este conform intențiile noastre sau nu. Dezvoltarea clarității cu privire la intențiile noastre și apoi a face alegeri care sunt aliniate cu acestea ne oferă

o alternativă eficientă de a ne comporta în relații. În procesul terapeutic Imago se face trecerea către creșterea intenționalității, scăderea reactivității și alinierea comportamentului cu intenția. De asemenea, structura este un element important în terapia individuală deoarece oferă clientului un sentiment de siguranță, la fel cum procesul de Dialog Imago oferă o structură clară în mai mulți pași dar, în care există flexibilitate pentru a lua orice direcție considerată importantă.

               Dacă apare rezistența la schimbare este important ca terapeutul Imago să înțeleagă că este o parte normală și naturală a procesului de schimbare, nu un indicator a lipsei de motivație, angajament sau curaj a clientului sau un semn al propriului eșec ca terapeut.

„Secretul este să folosești conflictul pentru a da startul spre evoluție“, spune Harville Hendrix.

               În terapie, am învățat să susțin fiecare client cu multă compasiune în încercările acestora de a descoperi lumea interioară proprie și prin oferirea de perspective sau paradigme relaționale să îi ajut să crească și să se vindece construind povești de viață cu mai mult sens ceea ce poate duce și spre o viziune mai empatică, cu blândețe și acceptare în relațiile cu ceilalți, conștientizând că fiecare are, de asemenea propria lui istorie de viață.

 

 

TRIMITE mesajul tău și spunene cum Cum te pot ajuta?