Călătoria psihologică „Primește iubirea pe care o dorești”.

Când începe această călătorie?

 Sâmbătă, 4 martie 2022 dimineața la ora 9.30, continuă pe parcursul zilei până la ora 18 și ne reîntâlnim duminică, 5 martie 2022 dimineața la ora 9.30, într-o atmosferă de siguranță, caldă, liniștitoare până spre seara.

Intimitatea emoțională, de lucru, a practicilor de conștientizare și exersare a tehnicilor de dialog între parteneri sunt facilitate de psiholog Ana Băiescu, prezentator de workshop-uri pentru cupluri, terapeut relațional certificată de Institutul Imago. Alături de mine se va afla soțul meu, Alin co-prezentator.

Pe parcursul celor două zile, aveți nevoie de:

– Partener/ă

– O ținută lejeră

– Minte și corp odihnite

Prezentatorii vor asigura:

– Un spațiu cald și de siguranță pentru fiecare cuplu (inclusiv spațiul intim pentru dialog) și șervețele.

– Gustări și cafea/ceai pentru pauzele din timpul zilei

– Manualul de lucru cu exerciții, imagini, explicații pentru fiecare participant

– Surprize

În prima zi vom porni la drum (orice călătorie începe cu primul pas) cu povestea noastră de iubire. Eu și Alin vă vom împărtăși câteva momente din relația noastră de cuplu de la început (2003) până în prezent. Ne-am cunoscut, ne-am căsătorit și apoi ne-am propus să trăim ca într-o poveste: fericiți până la adânci bătrâneți. Dar, oare a reușit cineva? Noi, nu.

Cum putem ajunge la o relație de iubire conştientă? Mai ales când descoperim după o vreme că avem păreri, gusturi, preferințe alimentare, muzică, sport diferite. Chiar și gânduri diferite. Și treptat, critica sau negativitatea au apărut neinvitate în povestea noastră de iubire. Gălăgioase au apărut și conflictele. Tu niciodată…Tu mereu, Doar tu reușești, Ți-am spus de o mie de ori…etc. Dar, după o vreme a apărut și Imago în viața noastră de cuplu. Am aflat că relațiile dau sens vieții noastre și că atunci când apare un conflict apare și contextul de vindecare a rănilor noastre emoționale mai vechi. De fapt, o relație e ca o spirală ce repetă stadiile iubirii și experiența rupturii, refacerii și conectării. Intri pe ușa iubirii romantice, te lovești de lupta pentru putere, faci alegerea de a te re-angaja, preiei sarcinile concrete, te trezești pe tine și pe celălalt și experimentezi iubirea adevărată, care te aruncă din nou în brațele iubirii romantice. Oricum, de fiecare dată, ruptura se simte mai puțin catastrofic, refacerea se petrece mai rapid, iar conexiunea e resimțită mai intens. În final, emoția combinată cu lupta pentru putere devine mai puțin toxică pentru relație, pe măsură ce înțelegerea, curiozitatea și compasiunea cresc.

După prânz vom începe să descoperim modalități de comunicare în relația de cuplu. Cum? Prin dialog. Ascultare, validare, sens și empatie. Simplu, nu? Până când iei manualul în brațe și după o demonstrație de Dialog Imago (eu și Alin), începeți să dialogați. Întoarceți scaunele față în față (tu și partenerul/a ta), vă priviți în ochi și primind permisiunea unul dintre voi începe să comunice un mesaj. Evident, unul de apreciere. Pas cu pas cum NU ați mai făcut până acum. Siguranța și conectarea chiar și la nivelul creierului începe să apară. Se răspândește în corp. Emoțiile ies la lumină treptat sau de-a valma. Există șervețele. Si masca chirurgicală care te ajută pe moment să nu arăți ce simți, măcar nu din primele momente. Totul se întâmplă între tine și partenerul/a ta. Prezența conștientă, conținere, încredere. Adesea nu realizăm cât de puţin ne ascultăm partenerul/a, dar în schimb ascultăm răspunsurile noastre interioare. Este important să ascultăm mesajul pe care partenerul nostru îl transmite astfel încât acesta să se simtă pe deplin ascultat. Realizarea faptului că tu în mod acurat îţi înţelegi partenerul este vindecător pentru partener/a, dar reprezintă şi o experienţă de maturizare personală, chiar și atunci când nu eşti de acord cu ceea ce spune. A fi de acord cu partenerul nu este necesar, însă a vedea punctul de vedere al acestuia este. Toate procesele IMAGO au rădăcina în Dialog. Dialogul ne ajută să înţelegem lumea interioara a partenerului nostru. Învăţăm să vedem cum funcţionează lumea lor pentru ei şi ne îndreptăm înspre a deveni un „noi” mai degrabă decât să fim doi indivizi în conflict. Deveniţi parteneri.

Treptat, după ce descoperiți profilul vostru relațional, veți exersa diferite tipuri de dialog și chiar veți ajunge să discutați despre frustrări, supărări (prin dialog, nu prin conflict). Chiar este posibil. Prin ascultarea partenerului și a nevoilor sale. Apoi, faceți schimb de roluri. Este ca un joc vindecător.

Următorul pas în procesul de creare a unei relaţii conştiente este de a accesa şi amplifica resursele pozitive din relaţia voatră. Cum? Printr-un proces de re-romantizare a relaţiei voastre, prin gesturi de afecţiune. Puteți porni de la lucruri care ştii că l-ar surprinde plăcut pe partener dacă le va primi în mod neaşteptat (surprize), adăugați activităţile distractive şi interesante pe care ați dori să le desfășurați cu partenerul (creați o listă și includeți experienţe care sunt faţă-în-faţă, fizic energizante şi emoţional intense).

Poate reușiți spre final să exprimați diferențierea în cuplu: “Deci, înțeleg că tu vezi situația diferit de mine. Perpectiva ta e la fel de validă ca a mea. Înțeleg acest lucru, având în vedere ceea ce știu despre experiențele tale și despre ce este important pentru tine. Mai degrabă decât să văd ceva rău în diferențele dintre noi, lucrez la a vedea în ele tensiunea creativă a dezvoltării relației noastre.”

Călătoria continuă acasă în perioada care urmează după acest weekend. Manualul cu multe tehnici, exerciții o să vă însoțească pas cu pas. Vor fi și alte întâlniri de grup în care puteți aprofunda tehnicile sau descoperi altele noi. Vă vom însoți în această călătorie psihologică.

Înscrierea și confirmarea locului pentru acest eveniment se poate face printr-un mesaj pe adresa: anabaiescu77@gmail.com

 

TRIMITE mesajul tău și spunene cum Cum te pot ajuta?