Terapia relațională Imago

Există momente în viața de cuplu în care doreşti să exprimi apreciere şi iubire?
Se întâmplă să doreşti să fi ascultat şi înţeles?
Uneori ești supărat pe ceva anume şi doreşti să discuţi despre acel lucru?
Chiar și cele mai bune relații întâmpină dificultăți din când în când. Iar pentru acele cupluri care traversează o perioadă de conflicte și dezamăgire, terapia relațională Imago oferă un real beneficiu prin intermediul informațiilor primite și a procesului de desfășurare. Tehnicile terapeutice ajută partenerii să facă față acelor emoții negative puternice și să restabilești claritatea, înțelegerea și conectarea în cuplu.
Terapia Relațională Imago este clădită pe viziunea Imago (dezvoltată de  Harville Hendrix și completată de Helen LaKelly Hunt). Iar pentru a putea practica Terapia Imago, înțelegerea teoriei de bază este o condiție preliminară. Ca terapeut relațional Imago, certificată de Imago International Training Institute am parcurs un Program de formare profesională intens pentru a-mi însuși Teoria Imago și a putea practica în în domeniul clinic (lucrând ca psihoterapeut), cât și în zona de educație și diseminare de informații, ocupându-mă complementar de organizarea de workshop-uri pentru cupluri “Primește iubirea pe care o dorești” sau scriind materiale de prezentare despre Terapia Relațională Imago.

Rolul terapeutului

Terapeutului îi revine responsabilitatea dezvoltării unui cadru terapeutic definit de siguranță, compasiune și empatie (elemente care impulsionează procesul de conștientizare). El nu are un rol direct în rezolvarea problemelor cu care vin în terapie cei doi parteneri de cuplu. Așadar, terapeutul este similar unui mediator sau coach (facilitând procesul de reconectare psihologică) – încurajează individualizarea partenerilor și ieșirea lor din simbioză. De asemenea, terapeutul activează în baza principiului „Zero Negativitate“, urmărind cu mare atenție orice formă de judecată, critică sau rușinare apărută între parteneri și recomandând evitarea unor astfel de comportamente. Terapeutul asistă la procesul de vindecare (știut fiind că acesta e posibil doar în cadrul relației de cuplu), fără a-și atribui merite (care le revin celor doi parteneri). El supraveghează îndeaproape interacțiunile celor doi, astfel încât să poată interveni prompt și să nu permită perpetuarea derapajelor. Dar nu terapeutul este „vindecătorul“! Vindecătoare devine relația dintre cei doi.

Obiectivul terapiei Imago

Principalul obiectiv al Terapiei Relaționale Imago este acela de a ajuta cuplurile în procesul de redobândire și menținere a siguranței relaționale și a pasiunii afective. Elementul-cheie al Terapiei Imago este dialogul conștient (un proces structurat de comunicare, format din trei pași), care implică: oglindirea mesajelor rostite de emițător, validarea acestora de către receptor și transmiterea empatiei față de emițător (respectiv, identificarea și acceptarea emoțiilor emițătorului). Terapeutul Imago este acela care asigură cadrul optim pentru ca cei doi parteneri să-și însușească abilitățile necesare integrării dialogului conștient în viața de zi cu zi. Procesul de intervenție cuprinde și elemente de psihoeducație, prin intermediul cărora cuplurile află despre cele trei părți ale unei relații: îndrăgostirea romantică, lupta pentru putere și interdependența sănătoasă (iubirea matură).   Acest proces presupune și angajarea într-un demers de înţelegere şi validare a nevoilor partenerului de cuplu, precum şi de exersare a unor acţiuni/exerciții concrete de satisfacere a nevoilor fundamentale ale acestuia. Întâmpinarea nevoilor partenerului de cuplu este privită în paradigma Imago ca o oportunitate de dezvoltare nu numai pentru celălalt, cu care este constituită o relaţie, ci şi pentru sine, pentru că se creează contextul pentru a recupera părţi din sine negate, reprimate, nedezvoltate. “Secretul este să folosești conflictul pentru a da startul spre evoluție”, spune Harville Hendrix.

Știm că o comunicare eficientă este esenţială într-o bună relaţie. Tehnicile eficiente de comunicare nu vor rezolva întotdeauna problemele sau dificultăţile, dar nicio problemă sau dificultate nu poate fi rezolvată în lipsa unei bune comunicări. Definită ca schimbul verbal sau non-verbal de informaţie, sens şi sentimente între două persoane, comunicarea acoperă toate posibilele modalităţi prin care noi interacţionăm. Putem comunica eficient sau mai puţin eficient, dar nu ne permitem să NU comunicăm. Adesea nu realizăm cât de puţin ne ascultăm partenerul, dar în schimb ascultăm răspunsurile noastre interioare. Trebuie să auzim în totalitate mesajul pe care partenerul nostru îl transmite astfel încât acesta să se simtă pe deplin ascultat. Realizarea faptului că tu în mod acurat îţi înţelegi partenerul este vindecător pentru partener/a, dar reprezintă şi o experienţă de maturizare personală, în ciuda faptului că nu eşti de acord cu ceea ce partenerul tău spune. A fi de acord cu partenerul nu este necesar, însă a vedea punctul de vedere al acestuia este. Luând timp pentru a înţelege cu exactitate nu numai ceea ce spune partenerul tău, dar ceea ce înseamnă pentru ea/el, îţi adânceşte conexiunea şi efectele vindecării reciproce.
Una dintre cele mai eficiente metode de comunicare care poate vindeca persoanele aflate într-o relaţie intimă este Dialogul Imago (de asemenea denumit „Dialogul Cuplurilor” sau „Dialogul Intenţional”). Așa cum am precizat în rândurile de mai sus, dialogul intențional este consituit din 3 etape: oglindirea, validarea şi empatia. Practicarea acestor etape, în prima instanţă va fi ciudat dar şi dificil. Dar, pe măsură ce practicaţi, liniile dintre fiecare pas se dizolvă lent şi treceţi de la practicarea Dialogului la dialog. Fiind angajat activ în procesul de a avea un dialog este cel mai important element în crearea unui parteneriat conştient. Înseamnă să îţi pui relaţia pe primul loc. Toate procesele IMAGO au rădăcina în Dialog. Dialogul ne ajută să înţelegem lumea interioara a partenerului nostru. Învăţăm să vedem cum funcţionează lumea lor pentru ei şi ne îndreptăm înspre a deveni un „noi” mai degrabă decât să fim doi indivizi în conflict.
Deveniţi parteneri.

TRIMITE mesajul tău și spunene cum Cum te pot ajuta?